فهرست مطالب

Journal of Rangeland Science
Volume:10 Issue: 2, Spring 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/02/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • گافار بکیت، محمد عبدالکریم، بابو فادلالا صفحات 125-136

    این مطالعه در سال 6102 به منظور تعیین اولویت چرای گیاهان توسط بز در دولت مرکزی دارفور، سودان انجام شد. هدف شناسایی گیاهان مطلوب جهت کمک در بازسازی محدوده مراتع بود. از پنج بز ماده بالغ برای تعیین انتخاب رژیم غذایی با استفاده از تکنیک شمارش گاز گرفتن، استفاده شد. تعداد کل گزشها از هر گونه گیاهی ثبت شد و شاخصهای ترجیحی و رژیم غذایی انتخاب شده محاسبه شد. یافته ها نشان داد که فوربها 2/26 %و پس از آن درختان و درختچه ها 2/34 %و سپس گراسها به میزان 2/4 %از رژیم غذایی بزها را تشکیل میدهند. در میان فوربها sinensis Ipomoea ،aspera Kohautia و multiflorus Haemanthus به ترتیب بیشترین میزان انتخاب را با میانگین 01/1 ،%24/2 %و 12/3 %داشتند. albida Faidherbi ، christi-spina Ziziphus و amara Albizia به ترتیب بیشترین انتخاب را با میانگین 62/01 ،%11/1 %و 22/1 %در میان درختان داشتند. بیشترین گونه علفی که در رژیم غذایی بزها ظاهر شدند Pennisetum pedicellatum (24/4)%بود. در این مطالعه فوربها دارای شاخص ترجیحی نسبی باالتری نسبت به گراسها بودند. مقادیر باالتر شاخص ترجیحی نسبی (RPI) در فوربها به ترتیب esculentus Abelmoschus ،Kohautia به Setaria acromelaena و Talinum portulacifolium ،Portulaca quadrifida ،Commelina kotschyi ،aspera مجدد اصالح به نیاز مراتع برای بالاتر RPI با گیاهان. بود 4/34 و 4/23 ،4/21 ،4/1 ،1/2 ،62/6 میزان پیشنهاد شدند. این یافته ها میتواند به عنوان مبنایی برای یک سیستم مدیریت آگاه در منطقه مورد مطالعه قرار گیرد که در توسعه راهبردهای مدیریت پایدار ارزشمند خواهد بود.

    کلیدواژگان: شمارش گاز گرفتن، ترکیب گیاه شناسی، شاخص ترجیحی نسبی
  • جواد اسفنجانی، اردوان قربانی، مهدی معمری، محمدعلی زارع چاهوکی، اباذر اسمعلی عوری، امیر میرزایی موسیوند صفحات 137-148

    بررسی رابطه بین گونه های گیاهی و عوامل محیطی در اکولوژی گیاهان از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. هدف از این مطالعه مدلسازی با روش های رگرسیون لجستیک LR و آنتروپی حداکثر MaxEnt برای زیستگاه uloptera Prangos در مراتع جنوبی استان اردبیل، ایران بود. داده های گیاهی حضور و عدم حضور uloptera. P و برخی از عوامل محیطی از جمله خاک، توپوگرافی و متغیرهای اقلیمی جمعآوری شد. نقشه تیپ گیاهی با استفاده از نقشه های شیب و ارتفاع مقیاس 00222 :1 و تصاویر ماهوارهای تهیه شده است. نمونه های پوشش گیاهی در سال 1930 جمع آوری شد. در هر مکان، سه ترانسکت 122 متری مستقر شد دو ترانسکت در جهت شیب و یک ترانسکت عمود بر جهت شیب مستقر شدند. در هر ترانسکت، ده پالت 4 مترمربعی قرار گرفت و کل تاج پوشش و تراکم گیاهان ثبت شد. به طورکلی، 182 پالت در شش سایت، نمونهبرداری شد. نمونه های خاک در آغاز و انتهای هر ترانسکت در عمق 2 تا 92 سانتیمتر جمع آوری شدند عمق خاک بر اساس فعالیت ریشه گونه های گیاهی انتخاب شد. روش LR با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 13 و روش آنتروپی حداکثر در نرم افزار MaxEnt ورژن 1.9 انجام شد. مدل LR نشان داد، بارندگی بیشترین تاثیر را در پراکنش رویشگاه uloptera. P داشت. صحت روش LR برای نقشه پیشبینی خوب بود شاخص کاپا = 50/2 .روش MaxEnt نشان داد که متغیرهایی از جمله شن، نیتروژن، سیلت، پتاسیم بیشترین تاثیر را در پراکنش رویشگاه uloptera. P داشت. صحت روش MaxEnt کم بود شاخص کاپا = 90/2 .بنابراین، صحت روش LR در مقایسه با روش MaxEnt قابل اطمینانتر است. بنابراین میتوان از روش های مدلسازی برای پیشبینی موقعیت گونه های گیاهی به منظور مدیریت بهتر و بهبود مراتع استفاده کرد و میتوان آن را در مناطقی با شرایط مشابه گسترش داد.

    کلیدواژگان: رگرسیون لوجستیک، MaxEnt، عوامل محیطی، استان اردبیل
  • عبدالرحیم عمر عبدالرحیم، جلال عباس فشیر کودل صفحات 149-161

    این مطالعه در منطقه الدبیبات در ایالت کوردوفان جنوبی سودان انجام شده است. هدف از این مطالعه بررسی نقش رقابت در بهره برداری از مراتع در بروز درگیری بین بهره برداران اراضی مرتعی در مناطق نیمه خشک الدبیبات، سودان بود. دو پرسشنامه هدف برای جمعآوری داده ها از دو گروه بهره بردار، یعنی گلهداران عشایری و کشاورزان غیر مهاجر که از منطقه استفاده میکنند، طراحی شد. داده ها با استفاده از بسته های آماری علوم اجتماعی (SPSS) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بیسوادی در هر دو گروه باال است. تولید محصول، منبع اصلی درآمد در جوامع غیر مهاجر بود در حالی که گله داران همزمان با افزایش دام در همان زمان اقدام به کشت میکردند. با این حال، هر دو گروه ترجیح میدادند گونه های مختلفی از دام را در ساختار گله خود پرورش دهند. عالوه براین، مشخص شد که تولید شیر اصلیترین هدف دامداری برای هر دو گروه بود. نتایج همچنین حاکی از آن بود که دلیل اصلی عدم سالمت دام کمبود علوفه است. علاوه براین، گله داران مسیرهای محدودی را برای چرانیدن دنبال میکردند. همه پاسخ دهندگان در این مطالعه، بروز درگیری میان آنها را یک پدیده طبیعی و دالیل درگیری بین آنها متفاوت دانسته اند. اکثر گلهداران عشایری مسدود کردن مسیرهای حرکت دام توسط مزارع را عامل اصلی درگیری میدانند در حالی که گروه های غیر مهاجر دلیل درگیری را آسیب رساندن به مزارع خود توسط ورود و خروج دام از چراگاه ها و در هنگام کوچ به ویژه در فصول بارانی میدانند. این دو گروه بصورت عرفی برای آشتی و حل اختالفات به حکومت محلی گودیا مراجعه میکنند.

    کلیدواژگان: مراتع، درگیریها، گلهداران موناد، کشاورزان غیر مهاجر
  • بهرام قلی نژاد، حامد جنیدی جعفری صفحات 162-171

    درک فرآیندهای اکولوژیکی لازمه مدیریت مراتع است، بنابراین، شناخت روابط عوامل محیطی و پوشش گیاهی برای مدیریت مراتع بسیار مهم و ضروری است. هدف از انجام این تحقیق، تعیین عوامل محیطی و مدیریتی تاثیرگذار بر توزیع جوامع گیاهی در مراتع سارال در استان کردستان غرب ایران در سال 6931 بوده است. نمونهبرداری در 8 تیپ گیاهی و در طول 4 ترانسکت 933 متری انجام شد و در طول هر ترانسکت، 61 پالت 6 مترمربعی به فاصله 03 متر از هم قرار داده شد. در هر جامعه گیاهی، 63 پروفیل خاک در توزیع یکسانی در داخل واحد نمونه برداری حفر شد که در عمق 3-13 سانتیمتری با توجه به عمق ریشه دوانی گیاهان، نمونه خاک برداشت شد. عوامل محیطی متعدد همچون عوامل توپوگرافی شیب، جهت و ارتفاع، خصوصیات فیزیکی خاک عمق، بافت خاک، سنگ و سنگریزه و رطوبت اشباع و خصوصیات شیمیایی خاک مانند اسیدیته، هدایت الکتریکی، آهک، گچ، ازت، فسفر و پتاسیم اندازهگیری شد و شدت پراکنش نیز به عنوان عامل مدیریتی تاثیرگذار در نظر گرفته شد. پس از گردآوری داده ها، آنالیز مولفه های اصلی به منظور تعیین عوامل تاثیرگذار بر توزیع جوامع گیاهی استفاده شد. بر حسب نتایج آنالیز مولفه های اصلی، محور اول و دوم به ترتیب 03/93 %و 08/01 %تغییرات و توزیع جوامع گیاهی را تبیین کرده است. نتایج نشان داد که در میان عوامل محیطی متعدد و عامل مدیریتی، بافت خاک، عمق خاک، شدت چرا، ارتفاع از سطح دریا، پتاسیم و درصد سنگریزه بیشترین تاثیر را در توزیع جوامع گیاهی در این مراتع داشت. خصوصیات فیزیکی خاک و عامل مدیریتی به ترتیب شامل درصد سیلت و سنگریزه و شدت چرا نقش بسیار مهمی را در توزیع مکانی جوامع گیاهی در این مطالعه ایفا کردند.

    کلیدواژگان: عوامل توپوگرافیکی، خصوصیات فیزیکی خاک، خصوصیات شیمیایی خاک، تجزیه مولفه-های اصلی
  • لکدر گرین، مصطفی بلگوراری، هانان گرینیک صفحات 172-187

    پژوهش حاضر به وضعیت گذشته5890 و فعلی0459 منطقه نعما سبخا، به ویژه شوری، پوشش گیاهی و وضعیت آب آن میپردازد. نتایج به دست آمده برای حفظ تنوع زیستی سبخا مفید خواهد بود. اجازه برداشت 501 نمونه خاک در دو عمق الیه های خاک سطحی0-4 سانتیمتر و خاک پایین 04-0 سانتی- متر توسط نماینده نمونه برداری داده شد. تجزیه و تحلیل نتایج شوری نشان داد که حداکثر و حداقل مقدار آن به میزان 0/550 گرم در لیتر در 0 سانتیمتر و 0/94 گرم در لیتر در عمق 04 سانتیمتر است. از نظر هدایت خاک، بیشترین مقادیر ثبت شده در 0 و 04 سانتیمتر به ترتیب 1-cm.mS 0/589 و 1-cm.mS 98/505 است. در عین حال، نتایج حاکی از آن است که خاک سبخا از نظر قلیایی ضعیف است. مطالعه تشریحی براساس تجزیه و تحلیل NDVI تصاویر ماهوارهای لندست 0 ،لندست 9 و سنتینل 0 رویش پوشش گیاهی متنوعی را طی 00 سال نشان داد. نتایج تجزیه و تحلیل آماری NDVI1985 و NDVI2018, ،01.0<p 77.0=R2 نشان دهنده توسعه قابل توجهی از پوشش گیاهی است. استفاده از NDWI برای دوره5890 تا 0459 اهمیت کمبود آب در منطقه را برجسته میکند72.0=R2, 01.0<p .نتایج حاصل از تیمارهای زمین آماری تصاویر، تغییراتی را نشان داده است که به ویژه افزایش پوشش گیاهی در منطقه سبخا بوده است که 005 هکتار در سال 5890 به 050 هکتار در سال 0459 رسید. این افزایش 90 هکتاری مربوط به 00 سال 0/0 هکتار در سال گذشته است. به عبارت دیگر، در این منطقه در سال 0459 در مقایسه با سال 5890 به میزان 00/58 درصد پوشش گیاهی افزایش داشته است.

    کلیدواژگان: نعما سبخا، الجزایر، شوری، لندست، NDVI، NDWI
  • سمیر مدجیکال، مولود گادبن، سوهیل بوفنارا، لید بندراجی، رائول بوداس، حصین بوسبوآ، سکاندینو لوپز صفحات 188-203

    در این تحقیق ترکیب شیمیایی و قابلیت هضم دوازده نمونه از گیاهان  Arthrocnemum Calobota saharae ،Astragalus gombo ،Artemesia herba-alba ،Atriplex canescens ،macrostachyum ،Lisson Tasona ،Medicago satarea ،Hedysarum coronarium ،Gleditsia triacanthos،Ceratonia siliqua Onison  که در مناطق خشک و نیمه خشک الجزایر رشد میکنند در سال 0932 بررسی گردید. اجزای علوفه با روش تجزیه و تحلیل تقریبی و ترکیبات فنلی و تانن با روش های رنگ سنجی مورد بررسی قرار گرفت. قابلیت هضم به روش قراردادی در شرایط درون تنی و برون تنی بررسی شد. به طور کلی، محتوای پروتئین خام در گونه های علف دولپهای dicots همیشه بیشتر از مقدار موجود در تک لپهای monocots  بود که حاوی فیبر شوینده خنثی و اسیدی بالاتر  (NDF و ADF)و مقدار کمتری لیگنین نسبت به دولپه ها بود. غلظت تانن بین گونه ها بسیار متفاوت است، اما به طور کلی تانن در گیاهان مورد بررسی به میزان کم به جز siliqua Ceratonia،triacanthos Gleditsia و coronarium Hedysarum  وجود دارد. تک لپه ها در شرایط برونتنی و درونتنی، میزان تخمیر و تولید گاز تجمعی کمتری را نسبت به گونه های دولپهای نشان داد. این مطالعه نشان داد که تنوع خوبی از گونه های گیاهی بومی وجود دارد که میتوانند به طور بالقوه برای تغذیه دام استفاده شوند. این گونه های گیاهی در صورت بهره برداری کامل میتوانند به افزایش سطح تولید و بهره- وری منابع دام در منطقه کمک کنند.

    کلیدواژگان: : قابلیت هضم، تخریب درونتنی، علوفه، تولید گاز در آزمایشگاه، ترکیبات ثانوی گیاه، تانن
  • زهره ابراهیمی خوسفی، مهدی زارعی صفحات 204-216

    ارزیابی ارتباط بین شاخصهای پوشش گیاهی ماهوارهای و خشکسالی هواشناسی، درک ما نسبت به چگونگی پاسخ این شاخصها به تغییرات اقلیمی را افزایش میدهد. تلفیق داده های اقلیمی و محصول شاخص پوشش گیاهی تفاوت نرمال شده NDVI مودیس فرصتی را برای ارزیابی اثر خشکسالی بر تخریب پوشش گیاهی در طول فصل رشد فراهم آورده است. هدف از این تحقیق، بررسی اثر خشکسالی بر تخریب پوشش گیاهی دشت میقان اراک در ایران است. بدین منظور، از داده های اقلیمی و ماهوارهای استفاده شد. شاخص ساالنه بارش استاندارد شده برای دوره ی 02 ساله 0202-0991 محاسبه شد. سپس نقشه های NDVI بر اساس روش توکونگاتانگ به سه طبقه تقسیم شد. این کلاس ها عبارتند از: کالس 0 بدون پوشش گیاهی، کالس 0 پوشش کم تراکم یا مراتع فقیر و کالس 3 پوششهای نیمه متراکم و متراکم از قبیل اراضی کشاورزی. ارتباط بین درصد مساحت کالسهای پوشش گیاهی کالس 0 و 3 با شاخص خشکسالی سال قبل با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون بررسی شد. نتایج نشان داد که همبستگی بین این دو متغیر به مقدار قابل توجهی وابسته به تخریب اراضی در نواحی باپوشش گیاهی ضعیف بوده است ;51.0=R 05.0 <P .در مقابل رابطه منفی و معنی دار بین درصد مساحت مناطق با پوشش گیاهی متراکم همانند اراضی کشاورزی و خشکسالی مشاهده شد 5/2>P .بنابراین میتوان نتیجه گرفت که حساسیت مناطق کم تراکم مراتع فقیر به خشکسالی بیشتر از حساسیت اراضی متراکم از پوشش گیاهی اراضی کشاورزی بوده است. علت آن است که مهمترین منبع تامین آب برای مراتع طبیعی، نزوالت جوی است که به دلیل وقوع خشکسالی ها در سالهای اخیر کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: شاخص پوشش گیاهی اختالف نرمال شده، پایش خشکسالی، روش توکوناگا-توگ، MOD13A3، مناطق نیمه خشک
  • لیمبو دیل کومار، مادان کویرالا، شانگ ژان هوان صفحات 217-227

     زیست توده خاکی نقش مهمی در تغییر مواد مغذی در اکوسیستم های زمینی دارد. زیست توده عناصر پرمصرف همچنین نشانگر اولیه تغییر در کل کربن آلی خاک است. بنابراین، هدف اصلی این مطالعه شناسایی و تعیین کمیت وضعیت موجود کربن زیست توده خاک و نیتروژن با روش های مختلف مدیریتی در مراتع هیمالیا بود. برای تحقق این هدف، مطالعه میدانی در سال 1931-1993 در منطقه تنجورمیک جلجلی در شرق هیمالیا از کشور نپال انجام شد. نمونه های خاک از عمق 11-0 سانتیمتر در سه منطقه خاکی در هر چهار گروه جمعآوری شدند. اندازه قاب استفاده شده 90×90 سانتیمتر و اندازه قطر هسته 4 سانتیمتر به عمق 11 سانتیمتر بود. نمونه خاک مرکب از مخلوط کردن تمام نمونه های کوادرات ساخته شد. از هر زیر مجموعه پنج قاب اطالعات برداشت شد. هسته خاک به سه بخش تقسیم شد. پروفایل های 0-1 ، 1-10 و 10-11 سانتیمتری با طول 1 سانتیمتر از هر برش مشخص شدند. تجزیه و تحلیل نمونه خاک با استفاده از روش بخار کلروفرم انجام شد. نتایج نشان داد که کربن خاک مراتع در دامنه 94/913 الی 1/399 میلیگرم در کیلوگرم بود. همچنین نتایج نشان داد که با کاهش شدت چرا در مرتع، کربن آلی خاک افزایش یافته و اختلاف معنی داری با مناطق چرا شده داشت. به طور مشابه، نیتروژن خاک به میزان 99/909 میلیگرم بر کیلوگرم در طرح چرای تناوبی به طور قابل توجهی بالاتر از دو تیمار دیگر چرا شده و قرق بود. در مجموع نتایج نشان داد که این دو عنصر پر مصرف در خاک کربن آلی و نیتروژن با افزایش عمق خاک در حال کاهش بودند

    کلیدواژگان: مراتع، کربن، نیتروژن، چرا شده، لگوم، هیمالیا
|
  • Gafar Bakhit *, Mohammed Abdelkreim, Babo Fadlalla Pages 125-136

    The study was conducted to determine the plants preference by goats grazing at Central Darfur State, Sudan in 2016. The objective was to identify desirable plants that would assist in range rehabilitation. Five mature female goats were used to determine diet selection using the bite count technique. The total number of bites from each plant species was recorded and the selected diet and preference indices were calculated. It was found that forbs constituted 52.6% of the diet of goats followed by trees and shrubs (43.6%) and then grasses (3.6%). Among the forbs Ipomoea sinensis (Desr.), Kohautia aspera and Haemanthus multiflorus were the most selected forbs with average values of 7.17%, 5.53% and 4.06% respectively. Faidherbia albida, Ziziphus spina-christi and Albizia amara were the most selected trees with average values of 18.29%, 7.77% and 7.66% respectively. The grass species that appeared most in the diet of goats was Pennisetum pedicellatum (3.53%). In this study forbs had higher Relative Preference Indices (RPI) than grasses. The higher values of RPI in forbs as Abelmoschus esculentus, Kohautia aspera, Commelina kotschyi, Portulaca quadrifida, Talinum portulacifolium and Setaria acromelaena were 25.2 7.9, 3.7, 3.68, 3.64 and 3.42, respectively. Plants with higher RPI were suggested for reseeding rehabilitation projects. These findings may be considered as a basis for an informed management system in the study area which will be invaluable in developing sustainable management strategies.

    Keywords: Bite count, Botanical composition, Relative preference index
  • Javad Esfanjani, Ardavan Ghorbani *, Mehdi Moameri, MohammadAli Zarechahouki, Abazar Esmali Ouri, Amir Mirzaei Mossivand Pages 137-148

    Investigation of the relationship between plant species and environmental factors plays an important role in plant ecology. The present study aimed to develop the best predicting model for distribution of Prangos uloptera DC. using logistic regression (LR) and Maximum Entropy Methods (MaxEnt) in its habitat in the southern rangeland of Ardabil province, Iran. Vegetation data (presence and absence of P. uloptera) and environmental factors (including soil, topography and climatic variables) were collected. The original vegetation type map was prepared using slope and elevation maps (1: 25000 scale) and satellite imagery (Landsat). Vegetation samples were collected in 2016. In each site, three transects of 100 m length were deployed (two transects in the direction of a gradient and one transect perpendicular to the slope direction). On each transect, ten 4m2 plots were placed along each transect, and the total canopy cover and plant density were recorded. Overall, 180 plots were sampled in six sites. Soil samples were collected at a depth of 0-30 cm at the beginning and end of each transect. The LR method was performed in the SPSS Ver. 19 software, and the Maximum Entropy method was carried out in the MaxEnt Ver. 3.1 software. The LR model showed that rainfall had the highest effect on the distribution of the P. uloptera habitat. The accuracy of the LR method for the prediction map was good (Kappa index= 0.65). The MaxEnt method showed that variables, including sand, nitrogen (N), silt, and potassium (K) had the highest effect on distribution of P. uloptera habitat. However, the accuracy of the MaxEnt method was low (Kappa index=0.35). It was concluded that modeling methods could be used as a prediction tool to determine the location of plant species. This may lead to better rangelands management and improvement in areas with similar conditions.

    Keywords: Logistic regression, MaxEnt, Environmental factors, Ardabil province
  • Abdelrahim Abdelrahim Ibrahim *, Galal Fashir Pages 149-161

    This study was conducted at Eldebeibat area, in South Kordofan State, Sudan. The aim of this study was to assess the role of competition on rangelands’ utilization on occurrence of conflicts between land’s users in the semi-arid areas of Eldebeibat, Sudan. Two target questionnaires were designed to collect data from two groups of land users namely nomadic pastoralists and sedentary farmers that are using the area. The data were analyzed using Statistical Package for Social Science (SPSS).The results showed that, illiteracy was high in both groups. The crop production was the main source of income in the sedentary communities, while pastoralists practiced cultivation beside livestock rising at the same time. However, both groups preferred raising mixed species of livestock in their herds ‘structure. In addition, it was found that milk production represented the main goal of livestock keeping for the both groups. The results also indicated that the main reason of the livestock health deterioration was shortage of forage. Moreover, pastoralists followed restricted routes to practice grazing. All respondents included in this study, considered the occurrence of conflicts among them as normal phenomenon and the causes of conflicts are different between them. Most of the nomad pastoralists considered blockage of routes of livestock movement by farms as the main cause of conflicts, where as sedentary groups attributed occurrence of conflicts for damaging their farms by pastoralists’ livestock when entrance to and exit from grazing land and during grazing, that increased during rainy season in particular. The two groups resort to traditional local administration (Godeyah) for reconciliation and solving the conflicts among them.

    Keywords: Rangelands, Conflicts, Monad pastoralists, Sedentary, Livestock
  • Bahram Gholinejad *, Hamed Jonaidi Jafari Pages 162-171

    Understanding ecological processes is a prerequisite for the management of rangelands; therefore, recognition of the relationship between environmental factors and vegetation is very important. The present research aims to investigate environmental and management factors affecting rangeland vegetation distribution in Saral rangelands of Kurdistan province, Iran, in 2017. Sampling was done in eight vegetation types along four 300 m transects. Fifteen 1m2 plots established along each transect in 20 m distances. Ten soil samples along transects were taken according to the plants root depth in the average depth 0-50 cm in 10 profiles within each vegetation type. Various environmental factors such as topographic factors (slope, aspect, and elevation), soil physical properties (depths, soil texture, gravel, and saturation moisture) and various chemical factors such as acidity, electrical conductivity, lime, gypsum, nitrogen, phosphor, and potassium were measured and grazing intensity considered and measured as managerial factor. The collected data were subjected to Principal Component Analysis (PCA) and the important factors affecting plant community distribution were determined. According to the results, first and second components account for 39.29% and 26.28% of community distribution, respectively. The results showed that among various environmental and grazing factors affecting plant distribution, soil texture, soil depth, grazing intensity, elevation, potassium and gravel had the most significant effects on present plant community distribution in studied rangeland. Silt, gravel and grazing intensity play important roles in the spatial distribution of vegetation communities, respectively.

    Keywords: Topographic factors, Soil physicochemical properties, PCA, Grazing intensity
  • Lakhdar Guerine *, Mustapha Belgourari, Hanane Guerinik Pages 172-187

    The present study focuses on the past (1985) and current (2018) status of the Naama’s Sabkha, particularly its salinity, vegetation, and water status. The acquired results will be useful for the preservation of Sabkha biodiversity. The representative sampling allowed us to make 136 soil samples over two depths: topsoil (0-4 cm) and down soil (4-30 cm) layers. The salinity analyses revealed that the maximum values are 115.3 g/l at 4 cm and 80.3 g/l at 30 cm depths.  Regarding the soil conductivity, the highest values recorded at 4 cm and 30 cm are 198.4 mS.cm-1 and 141.89 mS.cm-1, respectively. At the same time, the results highlight that the Sabkha soil is weakly alkaline with strongly alkaline. The diachronic study based on the NDVI analysis of the Landsat_5, Landsat_8, and Sentinel_2 satellite imagery showed the installation of varied vegetation during 33 years. The outcomes of the statistical analysis of NDVI1985 and NDVI2018 (p<0.01, R2=0.77) show a significant development of vegetation. The use of NDWI for the period (1985 to 2018) highlights the importance of the water deficit in the region (p<0.01, R2=0.72). The results of the imagery geostatistical treatments reveal the changes which have occurred in particular the increase in the area of Sabkha, which was 431ha in 1985 to 514 ha in 2018. This is an increase of 83 ha for 33 years (2.5 ha per year). In other words, there was an evolution of 19.25% compared to the area in 1985.

    Keywords: Naama Sabkha, Algeria, Salinity, Landsat, NDVI, NDWI
  • Samir Medjekal *, Mouloud Ghadbane, Souhil Boufennara, Laid Bebderradji, Raul Bodas, Hacene Bousseboua, Secundino Lopez Pages 188-203

    The chemical composition and digestibility of twelve plant samples (Arthrocnemum macrostachyum, Atriplex canescens, Artemesia herba-alba, Astragalus gombo, Calobota saharae Ceratonia siliqua, Gleditsia triacanthos, Hedysarum coronarium, Medicago sativa, Ononis natrix L, Hordeum vulgare and Stipa tenacissima L.) grown in arid and semi-arid areas of Algeria were evaluated (in 2010). Feed components were determined by proximate analysis whereas phenolic and tannin compounds were analyzed by colorimetric procedures. Digestibility was assessed by conventional gravimetric in vitro and in situ methods. In general, crude protein content in dicotyledon (dicots) species was always greater than that in monocotyledon (monocots) grass showing higher Neutral and Acid Detergent Fiber (NDF and ADF) and lower lignin contents than dicots. The tannin concentration varied considerably between species, but in general, the plants investigated in this study had low tannin contents (except for Ceratonia siliqua, Gleditsia triacanthos and Hedysarum coronarium). Monocots showed lower in vitro and in situ, fermentation rate and cumulative gas production than dicots species. This study indicated that a large reserve of plant species in the local flora is available that could be potentially used for livestock feeding. These feeds, if fully exploited, could assist in increasing the level of production and productivity of the livestock resources in the region.

    Keywords: digestibility, in Situ degradation, Forage, in vitro gas production, plant secondary compounds, tannins
  • Zohre Ebrahimi Khusfi *, Mahdi Zarei Pages 204-216

    The assessment of relationships between satellite-derived vegetation indices and meteorological drought improves our understanding of how these indices respond to climatic changes. The combination of climate data and the Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) product of Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) imagery provided an opportunity to evaluate the impact of drought on land degradation over the growing seasons. The main goal of this study was to investigate the effect of drought on vegetation degradation in Meyghan plain, Arak, Iran. For this purpose, climatic and satellite data were used. The annual Standardized Precipitation Index (SPI) was calculated for 20 years (1998-2017). Then, the NDVI maps were classified into three classes according to the Tokunaga-Thug method. These classes are: Class 1) no vegetation; class 2) low-density or poor rangelands, and class 3) semi-dense and dense vegetation cover such as agricultural lands.The relationship between the percentage of vegetation cover classes (classes 2 and 3) and the drought index of the previous year was assessed using the Pearson correlation test. The results showed that the correlation between these variables was significantly dependent on vegetation degradation in the poor vegetation area (R=0.51; P-value<0.05). In contrast, there was a negative significant relationship between drought and the percentage of dense areas of vegetation (R=-0.46; P-value<0.06). Hence, it was concluded that the sensitivity of the low-density area (poor rangeland) to drought was more than dense vegetation covers (agricultural lands).Its reason is that the most important source of water supply for natural rangelands is the atmospheric precipitation that has been reduced due to the occurrence of droughts in recent years.

    Keywords: Normalized Difference Vegetation Index, Drought Monitoring, MOD13A3, Tokunaga-Thug method, Semi-arid region
  • Dil Limbu *, Madan Koirala, Zhanhuan Shang Pages 217-227

    Soil microbial biomass plays an important role in nutrient transformation in terrestrial ecosystems. Microbial biomass is also an early indicator of changes in total soil organic carbon. Thus, the main objective of this study was to identify and quantify the present status of soil microbial biomass carbon and nitrogen with various management practices in Himalayan rangeland. To meet the aforementioned objectives, a field study was conducted in Tinjure Milke Jaljale (TMJ) eastern Himalaya Nepal in 2011-2013. Soil samples were collected from the depths of 0-15 cm at three soil cores in each quadrat. Quadrat size was 30*30 cm and core size was 4 cm in diameter and 15 cm deep. Composite soil sample was made while mixing all the samples of a quadrat. Five quadrats were taken from each subplot. Soil core was separated into three sections viz. 0-5, 5-10 and 10-15 cm profiles with 5 cm length of each slice. Soil sample analysis was carried out by the process of chloroform fumigation method. The Result showed that soil microbial biomass C ranged from 219.84 to 987.5 mg/kg. The soil microbial biomass C was increasing with decrease of grazing intensity of the rangeland and differences were significant. Similarly, the soil microbial biomass N with value of 207.72 mg/kg was significantly higher in occasional grazing plot than two other treatments. Both soil microbial biomass C and N values were in decreasing trend with increase of soil depth of the rangeland.

    Keywords: Rangeland, Carbon, nitrogen, Grazed, legume, Himalayan